SOS Tafeletiquette - het hoe en wat van couverts

TABLE-56.jpg

Een couvert is het woord dat in de horeca wordt gebruikt voor ‘het nodige eetgerei per gast’, wat verder gaat dan enkel bestek. Wanneer je thuis een etentje organiseert voor familie, vrienden of zakenpartners is het leuk om de couverts volgens de regels van de kunst klaar te leggen. We gaan vandaag niet aan de slag met een lintmeter - we moeten ons ook nog ontfermen over het eten zelf – maar geven je graag mee wat je waar op de tafel legt!

Volgorde van bestek

Bij een uitgebreid diner ligt er vaak behoorlijk wat bestek op tafel. Volgens de etiquette leg je links van het bord alle vorken, rechts de messen en soeplepel en boven het bord een dessertlepel en/of -vorkje. Leg de messen altijd met de scherpe zijde naar het bord gericht. De bedoeling is dat je bij elke gang telkens met het buitenste bestek begint. Het bestek voor het voorgerecht leg je dus als laatste in het rijtje, te beginnen vanaf het bord.

Ook nog boven het bord staan de glazen, daarover kan je alles lezen in onze vorige SOS Tafeletiquette!

Table in a box-9 kopie.jpg

Extra accessoires

Zodra het bestek op tafel ligt, kan iedereen natuurlijk eten. Toch zijn er nog een hele hoop extra items die je kan toevoegen aan je couverts! Denk maar aan een broodbordje met een mesje, dat je boven de vorken legt. Of een messenlegger, dat als ‘steuntje’ dient voor je bestek. En je servetten? Die leg je naast de vorken aan de linkerkant. Wanneer je geen soep serveert kan je nog creatief aan de slag met je servetten en ze op een originele manier op het bord leggen!

Een fijne extra voor je gasten zijn naambordjes! Ook daar kan je heel creatief in zijn, of het klassieker houden. Het naambordje plaats je bij het broodbordje, of boven de vorken als dat er niet is.

In welke volgorde?

 Volgens het boekje zijn er maar liefst 10 gerechten die tijdens een diner geserveerd (kunnen) worden. En wel deze: aperitief, koud voorgerecht, soep, warm voorgerecht, sorbet, hoofdgerecht 1, hoofdgerecht 2 (wild of zwaardere gerechten), kaas, dessert, koffie & versnaperingen. Gelukkig ben je absoluut vrij om te kiezen welke en hoeveel gang je serveert!

En ten slotte nog iets fijn voor je gasten: plaats een menu op tafel. Schrijf op wat je gaat serveren en zet het in een houdertje op tafel. Zo kunnen ze zich al verlekkeren op wat er komen gaat!

TABLE-62 kopie.jpg

Ben jij binnenkort verantwoordelijk voor het Kerstdiner? Wij hebben een heel menu voor je samengesteld. Laat je inspireren!