SOS Tafeletiquette

Welke glazen zet ik op tafel?

OK, je hebt nu een box gekocht, dus je decoratie zit al snor, maar hoe dek je nu de rest van de tafel mooi in?In deze blog reeks ‘SOS Tafeletiquette’ willen we je tips & tricks meegeven over hoe je al dan niet volgens de regels van de kunst je servies, glazen en andere attributen op je tafel schikt. Topic vandaag: de glazen.

Hoe kies ik de juiste glazen?

Afhankelijk van de dranken die je schenkt kies je passende glazen.

 

Water

Een waterglas voorzie je zowiezo altijd voor je gasten. Het klassieke waterglas is groter dan het rode wijnglas, maar als het wat losser mag kan je ook kiezen voor accent waterglazen. Tegenwoordig vind je voor weinig geld een leuk gekleurd of gevormd glas  dat niet zo stijf aandoet. Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar rechts, vlakbij het bord, vinden we uit ervaring het gemakkelijkst te nemen – zo zorg je ook dat jij en je gasten zeker voldoende water drinken! 😉

 

Wijn

Wit, rosé of rood – voor alle kleuren en soorten bestaan aangepaste vormen, maar volgens de etiquette is het wittewijnglas kleiner dan het rode. Voorzie 1 glas per soort die je schenkt. Serveer je bijvoorbeeld wit bij het voorgerecht en rood bij het hoofdgerecht, dan zorg je voor twee wijnglazen.   

 

Wat met schuimwijn, bier en dessertwijn?

Schuimwijn wordt vaak als apertitief geschonken, dit glas staat niet op tafel als je elders aperitieft. Schenk je schuimwijn bij een gerecht? Dan kan je het glas mee indekken. Ook voor dessertwijn kan je nog een glas voorzien, maar zorg dat er niet meer dan 3 à 4 glazen per persoon op tafel staan. Wil je toch dessertwijn schenken, dan kan je het glas later altijd nog brengen. 

Ook bier wordt tegenwoordig meer geschonken bij bepaalde gerechten. Daar kan je een mooi bierglas voor kiezen maar het kan ook perfect in een rodewijnglas!

Tips om je glazen altijd op de juiste volgorde te plaatsen 

De glazen staan altijd aan de rechterkant van je bord, boven je bestek. Het grote champagneglas komt het meest links te staan (als je champagne schenkt bij de maaltijd), gevolgd door het waterglas en de wijnglazen.

 

Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord. Naast het champagneglas, komende van links, volgt het rodewijnglas en dan het witte. Komen je glazen uit de kelder of uit een stoffige kast? Veeg ze dan nog even schoon met een propere niet-pluizende doek.

TABLE-60.jpg

Flessen op tafel of niet?

In een meer informele setting is het gepast dat de flessen wijn en water op tafel staan, maar het oogt toch feestelijker als vooral het water in de buurt staat of op een hoekje van de tafel in plaats van tussen je decoratie!

Wist je dat?

  • Wijnglazen met de hand afwassen ervoor zorgt dat ze pico bello blijven? Maar hé, wij zijn ook maar mensen die de wijnglazen gewoon met de rest is de afwasmachine steken. ;-)

  • Ze in bepaalde landen zelfs de koffiekopjes en schoteltjes al bij de start van de maaltijd op tafel zetten? Dat vinden wij maar een raar zicht!

Volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de volgende SOS Tafeletiquette te lezen, over ‘couverts’. Stay tuned!