Food & Wine Pairing

Wij genieten allemaal met plezier van een goed glas witte wijn. Maar hoe combineer je nu een gerecht met een passende wijn? Ontdek het hier in deze blog.

De mythes ontkracht…

Rode wijn drinken we bij vlees en witte wijn bij vis… het wordt ons van jongs af aan aangeleerd. Maar de smaakbeleving van gerechten en wijn is een individuele beleving die bepaald wordt hoe we elk smaken ervaren. Algemeenheden als bovenstaande zijn welliswaar een eerste richtlijn die vaak opgaat, maar de kennis rond food & wine pairing is veel genuanceerder dan dit. In deze blog nemen we je graag mee op een reis in de wondere wereld van food & wine pairing.

Wat is wijn?

Wijn wordt gekenmerkt door 5 verschillende aspecten. Deze bepalen samen hoe de wijn wordt ervaren en zullen elk op hun manier de beleving van smaken beïnvloeden.

Zoet, Tannine en alcohol zullen de body van een wijn doen toenemen. Zuur zal body doen afnemen.

Afhankelijk van welk gerecht je serveert kan je dus deze elementen mee in rekening nemen bij het matchen van je wijn met je gerecht.

De 6 basissmaken

Wij ervaren met ons smaakorgaan 6 verschillende smaken. Bitter - zuur en pikant zijn smaken die je beter niet combineert in een gerecht - deze gaan niet zo goed samen.

Elk van deze smaken beïnvloedt de beleving van wijn.

Zo zal suiker (=ZOET) je wijn droger, zuurder, bitterder doen lijken. Vet laat de wijn minder zuur lijken, zout is een BFF van wijn - het verhoogt de body op alle aspecten.

Geen wonder dat je op een terrasje in de zomer bij jouw glaasje wit of rose zoute crackers krijgt voorgeschoteld, zij laten een minderwaardige wijn uitschijnen als kwalitatiever…

Combineren van smaken

Wanneer je een wijn kiest bij je gerecht kan je kiezen voor harmonie of complementariteit. In onze westerse wereld kiezen we meestal voor harmonie: een zure wijn bij een zuur gerecht - een wijn met veel body & tannines bij een goed stuk vlees met aardse smaken. Maar je kan ook kiezen voor complementariteit, zoals men vaak doet in de aziatische keuken. Heb jij al eens zware bordeauxwijnen op de kaart zien staan bij de chinees, hoewel de aziatische keuken toch ook zeer uitgesproken smaken heeft? Neen, de aziaten kiezen resoluut voor complementariteit om op deze manier evenwicht te gaan bepalen.

Dus welke wijn jij kiest bij je macaroni met kaas en ham - een gerecht dat vooral gekenmerkt wordt door de smaken “zout” en “vet” - hangt helemaal van jou af. En zo zie je maar - het gaat allemaal over persoonlijke ervaring en smaak …

Wil je je verder verdiepen in de wondere wereld van Food & Wine Pairing? Contacteer ons dan voor een workshop op maat - vanaf 10 personen geven wij food & winepairing workshops in ons atelier of op verplaatsing met bijhorende smaakexperimenten en gerechten...