Hoe geniet je lang(er) van jouw droogbloemen?

Vaasjes en bloemen van onze box All-in-one-box Sunkissed Blush - 📷: Sarah Van Hove

Droogbloemen blijven hip en trendy. Ze zijn tegenwoordig niet weg te denken uit ons interieur dus ook niet uit onze webshop. Heb je thuis droogbloemen staan en vraag je je af hoe je ze goed kan bewaren? In deze blog geven we vijf tips mee om er zo lang mogelijk van te genieten! 

Wat is het verschil tussen verse bloemen en droogbloemen?

Droogbloemen hebben een ander kweek en transport proces dan snijbloemen. Daardoor zijn droogbloemen een heel pak beter voor het milieu. Droogbloemen zijn vele langer houdbaar en zijn ook nog eens eenvoudig in onderhoud. Dit is ook de reden waarom wij fan zijn van droogbloemen en andere natuurlijke gedroogde materialen om in onze collecties te verwerken.

Kijk bijvoorbeeld naar onze collectie Sunkissed Blush die volledig hiermee is opgebouwd.

1. Geen felle zon

Gedroogde bloemen houden niet van direct zonlicht - in tegenstelling tot hun verse collega’s 😅. Vaak zie je ook droogbloemen met een kleurlaagje om een feller effect te geven. Als ze gedurende langere tijd worden blootgesteld aan fel zonlicht, zal die laag verdwijnen en wordt de kleur valer. Dus: zet ze best niet op vensterbanken of balkons want daar staan ​​ze vaak in de zon.


2. Vermijd water

Ooit groeiden ze van water...  maar tijdens het droogproces worden ze donker opgehangen gedurende een aantal weken (of machinaal gedroogd in een een droogoven). Hun watertoevoer vanuit de steel wordt onderbroken zodat de bloem in rust gaat. Als de bloemen nadien aan vocht worden blootgesteld (denk ook aan dauw buiten in de ochtend) dan zullen ze beginnen rotten. Opletten dus, maar ideaal voor mensen die al eens vergeten de plantjes water te geven 😉

3. Vermijden van stof: sprayen maar!

Omdat droogbloemen zo lang blijven staan vergaren ze wel eens stof en het is niet altijd makkelijk dit te verwijderen. Spray ze daarom enkele keren in met haarlak of een droogbloemenspray, zo behouden ze hun kleur en vorm ook beter. Heb je toch stof? Blaas ze dan schoon met een haardroger. Doe dit enkel met koude lucht en op voldoende afstand zodat je geen fragiele bloemetjes zou wegblazen.

4. Verandering

Droogbloemen zullen nooit verse bloemen vervangen. Een vers boeket kan immers altijd wat afwisseling in huis brengen. Een nieuw kleurenpalet, nieuwe vormen. Verschillende vazen ​​geven je boeket een heel andere uitstraling. Het kan zijn dat je een stukje van de steel moet afsnijden (let op: dit is natuurlijk blijvend), maar in een andere vaas kan je boeket op een heel andere manier tot zijn recht komen.

5. Hergebruik ze

... en geef ze zo een nieuw leven. Zo blijven ze mooi. Zijn er takken die na verloop van tijd afbreken? Of heb je het echt gehad met je droogbloemen? Verdeel ze in 4 of 5 kleine vaasjes en verspreid ze door het huis of zet ze bij elkaar.

Zijn er bloemetjes of takjes die je uit het boeket wil? Gebruik ze onder het lintje van een cadeauverpakking en geef zo een extra origineel cadeautje af.

Ik hoop dat wij je iets bij hebben gebracht met deze weetjes en tips zodat je optimaal van jouw droogbloemen kan genieten. Shop hier je droogbloemen!