Help, ik heb een communicant!

Het communieseizoen staat weer voor de deur. Heb jij binnenkort een communicant maar weet je niet hoe je moet beginnen aan de organisatie van het feest?

Weet je niet goed waar te starten - en zie je door het feestbos de partybomen niet meer? Geen enkel probleem. In deze blog geven we je graag enkele tips mee. Dus… adem in - adem uit… en lees zeker nog even verder.

6 maanden voor het feest…

Het is heel belangrijk dat je als ouder een duidelijk beeld hebt van je wil uitgeven - alles wordt duurder en dit bepaalt al gauw hoeveel gasten je kan vragen, welke formule je kiest voor het eten, of je uitwijkt naar een zaal met cateraar of zelf en BBQ in elkaar bokst in je eigen tuin. Daarna is het belangrijk te weten wie je gaat uitnodigen. Beperk je je tot familie of mogen ook vrienden en buren aanschuiven aan de feestdis. Tip: Maak je gastenlijst samen met je communicant - zo kan hij/zij mee kiezen wie er aanwezig is op het feest.

Als je een duidelijk zicht hebt op wie je wil uitnodigen en welk budget je wilt uitgeven is het belangrijk dat je nadenkt over de locatie. De trend van 2022 is een gezellig tuinfeest (hoewel niet altijd evident met ons weer in België). Wat denk jij ervan om al je gasten aan een lange tafel te zetten? Je creëert meteen een nonchalante sfeer waarbij iedereen al snel eens van plaats veranderd om een gesprek met elkaar op te starten - sfeer verzekerd!

Heb je hier de ruimte niet voor of wil je het liever op een andere locatie? Zoek dan minstens zes maanden vooraf een zaal, die zijn vaak lang vooraf volgeboekt, dus een van de eerste beslissingen die je moet nemen. Zo dat zijn al een aantal zorgen minder…

5 maanden voor het feest…

Het feest komt steeds dichterbij - er zijn natuurlijk nog een aantal zaken die je zult moeten regelen. Ondertussen hebben jullie gekozen voor een feest in eigen tuin of op een externe locatie, maar jullie hebben nog niet gekozen wat jullie zullen eten. Om de mix & mingle aan tafel nog meer te bevorderen, is het leuk om een buffet te voorzien. Denk maar aan lekkere salades met een heerlijke bbq. Zo kan iedereen zijn beentjes op tijd strekken. Toch liever elk een eigen coronaproof bordje? Wat dacht je van een foodtruck met heerlijk lekkers zoals een pizza’s met een krokante bodem of verse frietjes met een overheerlijke hamburger - dit gaat elk kinderhart veroveren.

Kies je liever voor een formeler diner met bediening aan tafel? Bij dit type van feest blijft iedereen meer vast op zijn plaats zitten en heb je minder beweging onder je gasten. Je ziet het - er bestaat voor elk wat wils. Het is dus belangrijk ook hier met je partner en communicant te overleggen welk type het beste bij jullie stijl past.

4 maanden voor het feest…

Het is belangrijk dat je communicant, maar ook mama, papa, broers en zussen er piekfijn uitzien op deze grote dag. Voorzie dus een shoppingdagje om je mooie outfit aan te kopen. Zo voorkom je stress in de week of weken voor het feest.

Als jullie de gepaste outfit hebben gevonden voor de communicant is het tijd om een afspraak in te plannen bij de kapper voor een proefkapsel. Een proefkapsel is ideaal te combineren met de fotoshoot. Bekijk hier even zelf je een fotograaf gaat contacteren of dat je deze zelf zal trekken.

3 maanden voor het feest…

Weet je nog dat je een maand geleden mooie foto’s hebt gemaakt van je communicant? Dan is het nu tijd om deze te gebruiken voor de uitnodigingen en bedankjes. Verstuur de uitnodigingen tijdig voor alle gasten: zo weten ze alvast welke dag ze zeker vrij moeten houden in hun agenda!

Heb je besloten om je feest thuis te organiseren? Heb je al nagedacht of je genoeg materiaal hebt? Zo niet, huur dan tafels, stoelen, receptietafels, een tent, …. Om de kinderen een topdag te bezorgen kan je een leuke activiteit voorzien zoals een clown, een goochelact, een springkasteel,.…

2 maanden voor het feest…

Nu komt het feest steeds dichter bij, spannend! Tijd om na te denken over decoratie & aankleding. Is er een bepaalde hobby of lievelingskleur van je communicant die je kan gebruiken om je feest te stylen? Gaan jullie de decoratie zelf knutselen (zie onder voor een leuke tip), koop je alles bij de Action of AVA of werk je liever samen met een professionele decorateur die originele stylings verhuurt? Het kan allemaal!

Daarnaast is het ook tijd om je bedankjes te bestellen - zo ben je zeker dat ze op tijd klaar/geleverd zijn. Tip! Bestel genoeg bedankjes: voor de gasten, de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes buiten school en mensen die niet naar het feest kwamen, maar wel een cadeautje gaven.

Heb je al een berichtjes ontvangen met de vraag ‘wat heeft hij/zij graag als cadeautje?’. Dan is het eens tijd om samen te zitten met de communicant en een verlanglijst op te stellen. Zo ben je zeker dat er leuke én nuttige cadeaus op de cadeautafel zullen liggen.

1 maand voor het feest…

Je hebt alles geregeld voor de decoratie, maar voor de gedekte tafel mag je volgende accessoires niet vergeten: heb je voldoende tafellinnen en servetten, glazen voor witte en rode wijn - eventueel champagne - bestek,… huur deze eventueel bij een verhuurfirma of via je cateraar. Voorzie ook naamkaartjes als je werkt met vaste plaatsen en een bijhorend menu is altijd leuk als souvenir.

Bekijk tot slot welke muziek je gaat afspelen. Een DJ is niet nodig voor communie’s maar een playlist met liedjes voor jong en oud is sfeer gegarandeerd!

De grote dag…

Doe je zaken zelf? Probeer deze dan maximaal de dag vooraf reeds klaar te zetten/maken.

Verder geldt er nog 1 ding: geniet ervan en maak het een dag om nooit te vergeten!

Als alle gasten terug huiswaarts vertrekken mag je zeer niet vergeten om je communicant de bedankjes te laten uitdelen.

Ben je creatief - maak je eigen origami menukaart…

Weet je nog: "Hoeveel keer happen? Kies een kleurtje. Je bent…". Maak een orginele menukaart voor je communiefeest en je hebt gegarandeerd urenlang plezier.

Stap 1: Pak een vouwblaadje en vouw deze een keer dubbel

Stap 2: Vouw open en draai een slag en vouw deze weer dubbel.

Stap 3: Dan vouw je de vier hoeken naar het middelpunt.

Stap 4: Nu draai je papier het helemaal om en vouw weer de vier hoeken naar het middelpunt.

Stap 5: Draai het papier weer helemaal om en vouw nu de driehoekige flapjes naar binnen.

Stap 6: Nu even goed in model vouwen en klaar is je happertje.

Stap 7: Schrijf je menu op de binnenkant & versier de buitenkant

Wil je liever alles uit handen geven? Contacteer ons en wij zorgen voor een onvergetelijke dag!