Hoe organiseer ik een Corona-proof etentje?

Table in a box - Herfst collectie-50.jpg
“The best wines are the ones we drink with friends”
— unknown

Wat was ik blij gisteren in de krant te lezen dat er duidelijke richtlijnen zijn om mensen thuis te ontvangen! Eindelijk na al die maanden weten we dat het mag en ook hoe! Graag deel ik dan ook met jullie in deze blog de belangrijkste regels en tips om het voor iedereen corona-proef te houden.

 
  • Vanaf 9 oktober mag je met drie mensen nauw contact hebben per maand, maar je mag tot vier bezoekers (tel iedereen >12 jaar) thuis ontvangen, die niet noodzakelijk tot uw kring van nauwe contacten behoren. Bij hen moet je wel voldoende afstand bewaren.

    • Dit betekent dus dat je elk weekend tot 2 families mag uitnodigen voor een etentje. Weliswaar met het volgen van onderstaande regels.

  • Pas de regels toe die restaurants ook toepassen en licht je gasten hiervan vooraf over in.

    1. Ontsmet de handen.

      1. Bij het binnenkomen zorg je voor handgel zodat mensen hun handen kunnen ontsmetten of vraag je allen de handen te wassen en bied je een propere handdoek aan.

      2. Ook op tafel zet je een flesje handgel binnen handbereik

      3. In het toilet voorzie je een wasbakje met doekjes voor eenmalig gebruik of handgel

    2. Zet de mensen zo snel mogelijk op hun plaats aan tafel (aperitieven in het salon en daarna eten in de living is minder aangewezen in deze tijden)

    3. Afstand houden blijft de boodschap als je niet aan tafel zit - elke bubbel blijft 1,5 m uit elkaar.

    4. Hou je mondmasker aan als je rondloopt - enkel aan tafel berg je het even op, als het kan in een doosje. Bedien jij de mensen, doe dat dan best met een mondmasker op. En voor je gasten het leuke nieuws dat ze niet mee hoeven af te ruimen, zij blijven best op hun plaats.

    5. Verlucht regelmatig en waar mogelijk organiseer je etentje buiten - voorzie enkele fleece dekentjes of een terraswarmer om het super gezellig te maken deze herfst. Misschien is die goedkope tent toch nog niet zo’n slecht idee :-)

 

Heel wat extra dingen om rekening mee te houden dus. Maak dus op voorhand een goede planning. Herinner je gasten eraan dat ze thuis moeten blijven als ze zich verkouden op grieperig voelen of als ze een hoogrisicocontact hebben gehad. Herinner ze eraan dat ze hun mondmasker zeker niet vergeten.

Hoe begroeten we elkaar? Intussen is bij onze familie de elleboog al helemaal ingeburgerd als nieuwe “hallo”- het is even wennen, maar het is toch wel leuk - besef ik nu na enkele maanden - om elkaar op die manier echt te kunnen begroeten ook.

Nog enkele tips:

Table in a box - Herfst collectie-21.jpg
  • Zorg voor aparte potjes chips of aperitiefhapjes per bubbel

  • Schep de borden reeds in de keuken op en breng ze aan tafel

  • Voorzie wegwerpservetten, of servetten die je kan wassen op minstens 60°C

  • Hang in je toilet een papier met de vraag WC deksel naar beneden bij het doorspoelen

En voor je eigen veiligheid reinig je alle gebruikte servies in de afwasmachine, poets je je toilet en open je ramen en deuren na afloop. Zorg je zelf goed voor je eigen handhygiëne zodat je eigen bubbel zelf niet besmet geraakt.

Heb je van iedereen de contactgegevens, dan kan iedereen terug huiswaarts keren met het buikje vol en een hoofd vol mooie herinneringen.

Veel plezier!

Katrien