HACK: De beste tips voor kaarsen

Als de dagen korten en de lucht grijzer wordt, dan maken we het binnen graag gezellig. En wat is er gezelliger dan kaarslicht? Met de klassieke diner-kaars die terug bezig is aan een opmars, willen we jullie enkele tips meegeven om langer te genieten van je kaarsen. En vooral ook de nadelen ervan te vermijden. Druppende kaarsen branden immers minder lang en maken soms lelijke vlekken op je tafellinnen. In deze post de beste tips om dat alles te vermijden!

Vermijden van druip-kaarsen

De allereerste tip om lekkende kaarsen te voorkomen is om te kiezen voor kwaliteit. Prijs zegt niet alles, maar toch - een goede kaars bestaat uit een katoenen lont en een brandbare massa zoals paraffine of nog beter stearine (brandt langer).

Druipende kaarsen kan je voorkomen door de kaars in een bak met zout water te dompelen. Los het zout goed op in het water en laat de kaarsen enkele minuten weken. Droog ze niet af, maar laat het zout dat op de kaars zit opdrogen. Zo legt het een laagje zout dat voorkomt dat je kaars gaat lekken.

Vermijd verder tocht, warmte en zorg dat je lont niet te lang wordt om optimale verbranding te bevorderen.

Hoe kaarsvet verwijderen?

Heb je alsnog een kaars die uitgelopen is op je tafelkleed? Geen nood - er bestaan verschillende manieren om kaarsvet te verwijderen - niet te snel naar de droogkuis lopen of je tafellaken weggooien!

Stabiliseren

Het belangrijkste is om in het begin de vlek te stabiliseren en de grootste massa te verwijderen. Wrijf daarom nooit het kaarsvet uit, maar laat het zo opdrogen. Steek vervolgens je tafelkleed enkele dagen in de diepvriezer en schraap met bijvoorbeeld een lepel (geen scherp voorwerp om je stof niet te beschadigen) het meeste kaarsvet weg.


Verwarmen

De tweede stap bestaat erin de resten kaarsvet in de stof te verwarmen zodat deze loskomen en in een vloeipapier, bakpapier,… kunnen blijven kleven. Dat verwarmen kun je doen met een strijkijzer, haardroger of kokend water (met soda).


Wassen

Als 90% verwijderd is wrijf je het nog eens goed in met vlekkenverwijderaar en was je het in de wasmachine - mocht het dan nog niet volledig verwijderd zijn kan je alsnog je tafelkleed naar de droogkuis brengen of het proces herhalen.

Op zoek naar meer tips en weetjes over tafelen? Neem dan een kijkje op onze pinterest pagina!