Hoe tafelen ook mindfull kan zijn

Morgen, 12 september, is het mindfulness dag. Als we aan gasten ontvangen denken, krijgt niet iedereen een rustig gevoel. Je hebt stress omdat je geen tijd hebt om mooie decoratie te voorzien, je weet nog niet wat je wil klaarmaken of je bent een grote chaos de uren voor de gasten komen. We kennen het allemaal wel. Daarom deel ik graag mijn 4 tips om ervoor te zorgen dat gasten ontvangen mindful kan zijn.

1. Begin met een checklist

Voor je gehaast aan de slag gaat, neem je best even de tijd om een checklist te maken. Zo zie je niks over het hoofd en moet je niet nog last minute naar de winkel racen. Denk bij de checklist al na over wat je graag zou willen klaarmaken voor de gasten, in welke winkels je jouw inkopen wil doen en wat er nog in het huishouden moet gebeuren voor de gasten toekomen. Extra tip: denk na over gerechten die je op voorhand al zo goed als volledig kan voorbereiden zodat je niet nog lang achter de potten moet staan wanneer de gasten er zijn.

Je lijstje kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

Inkopen:

  • Grootwarenhuis x: 1 grote pot yoghurt, 2 pakken pasta, gemalen kaas, 1kg bloem, 5 liter melk

  • Groentewinkel: tros tomaten, verse basilicum, 2 aubergines, 1kg wortelen

  • Beenhouwer: 1kg gemengd gehakt, 8 kippenfilets

  • Bakker: 3 grote stokbroden

To Do:

  • Was ophangen

  • Stofzuigen

2. Kom tot rust voor het koken met mindfulness

Koken vraagt meer energie dan je soms denkt. Voor sommige mensen is het een ontspanning, voor anderen dan weer een stressvolle uitdaging. In beide gevallen is het belangrijk om met een rustig hoofd aan het koken te beginnen, zo kan je volledig focussen op jouw kookpotten en ook energie halen uit het kokerellen.

Om tot rust te komen kan je bijvoorbeeld voor het koken een kleine wandeling maken. Een kleine wandeling van een kwartiertje kan al enorm veel deugd doen. Of zet je nog enkele minuutjes in de zetel met een koffietje en een boek. Waar je ook bij tot rust kan komen is mindfulness. Hierover kan je verschillende video’s vinden op het internet. Zelf probeerden wij ‘headspace’ uit: een heel toegankelijke app om mindfull te worden. Probeer deze zeker eens uit op je smartphone of tablet!

3. Zorg voor gezellige tafeldecoratie waardoor je als gastvrouw ook zelf tot rust komt aan jouw tafel

Een gezellige en afgewerkte tafel brengt veel rust in het hoofd van de gastvrouw. De tafeldecoratie maakt mee de indruk van het etentje en is ook vaak een gespreksonderwerp. Wanneer jouw tafel gezellig aangekleed en volledig in orde is, kan je er als gastvrouw dan ook extra van genieten als je er aan kan zitten met de gasten. Zoek dus op tijd je tafeldecoratie en maak jouw tafel op voorhand klaar. Zo hoef je daar niet meer mee bezig te zijn tijdens het koken.

Heb je graag hulp in het uitzoeken van decoratie voor een Pinterestproof-tafel? Dan bieden wij graag onze all-in-one boxen aan. Met deze boxen willen wij de gastvrouw ontzorgen en de tafeldecoratie volledig op ons nemen. De door jou gekozen stijl van tafeldecoratie wordt voor jouw deur in een box geleverd inclusief de nodige decoratie, een handleiding en een Spotify-afspeellijst.

Ontdek onze boxen op onze webshop:

4. Sluit de avond rustig af - neem tijd voor jezelf

Nadat het bezoek vertrokken is, neem je best wat tijd voor jezelf. Gasten ontvangen vraagt veel energie waardoor je waarschijnlijk moe zal zijn. Zet je toch nog eventjes neer in de zetel en kom tot rust voor het slapengaan. De verschillende gespreksonderwerpen moeten een plaatsje kunnen vinden in je hoofd voor je rustig kan gaan slapen. Drink nog een lekkere thee of een glaasje water en doe iets wat je zelf leuk vindt: nog een aflevering van een serie, een hoofdstukje uit je boek lezen, knuffelen met je partner,… Geniet na van een heerlijke avond!