De lekkerste kerstrecepten van de afgelopen jaren!

Kerst - Geeft ons de kans om even pauze te nemen en stil te staan bij de belangrijke dingen om ons heen.
— Katrien Sterckx

Tijdens de kerstdagen moet je nadenken over cadeautjes, het eten en de tafeldecoratie. Het menu samenstellen, boodschappen doen in een overvolle supermarkt en de hele avond in de keuken staan - velen slagen er daardoor niet in om zelf ten volle van het kerstfeest te genieten….

Daarom stellen wij voor jullie een kerstmenu samen. Wij dragen niet de titel van chef-kok maar we willen jullie wel graag inspireren met recepten die we de afgelopen jaren samen hebben uitgekozen met onze chef’s.

Smakelijk eten!

Voorgerech: Sint-Jacobsvruchten op zeewier gegrild - Peter De Clercq

Ingrediënten:

  • 6 sint-jacobsvruchten in de schelp

  • 1 el viskruiden

  • 1 handvol zeewier

  • 1 sjalot

  • 2dl droge witte wijn

  • 100g boter

  • Peper& zout

  • Rasp limoen

  • Fijngehakte dille & peterselie

  • 2 sneedjes ontbijtspek

Bereidingswijze:

Maak de schelpen open en haal er de sint-jacobsvruchten uit. spoel ze onder koud stromend water en kruid ze met viskruiden.

Bak de vruchten in een hete grillpan. Zo krijgen de sint-jacobsvruchten mooie streepjes. Bak ze goudbruin, een klein minuutje, tot ongeveer 1/3 van de zijkant onderaan wit kleurt. Draai om en herhaal.

Doe de sjalot samen met de wijn in een kookpot en laat inkoken tot de helft. Roer er de koude boter geleidelijk door. kruid af met peper, zout, limoen, dille en peterselie.

Leg de sint-jacobsvruchten in de schelp met de heerlijke saus en werk af met spek.

Hoofdgerecht: Pappardelle met gegrilde eend en wortelvariëteiten - Repas Catering

Ingrediënten:

  • 4 eendenfilets

  • 500gr pasta (droog) pp

  • 2 rode uien

  • 450gr wortelen (oranje, paarse, gele)

  • Kippenbouillon

  • 500ml room

  • Wildfond

Bereidingswijze:
Snijd de eendenfilet mooi kruislings in langs de vetkant, grill op de vleeskant en daarna op de vetkant tot het mooi rosé is, afhankelijk van dikte +/- 5 min vleeskant, 2 min vetkant.

Trancheer en laat rusten onder zilverpapier. Snijd de rode ui in ringen en bak in olijfolie tot ze glazig zijn, voeg de room toe en laten inkoken met wat wildfond.

Snijd de wortelvariëteiten in fijne slierten en schil met een dunschiller. Blancheer ze heel kort in kippenbouillon.

Kook de pappardelle beetgaar, gieten af. Schik rond en op de pasta de wortelslierten. Werk als laatste af met de eend, rode ui en saus.


Dessert: Romige chocoladetaart met vijgenjam en rum - Floorabella

De zoete geur van honing, de bittere geur van chocolade en de warme tonen van de bruine rum, maken van deze taart een echte feesttaart.
— Floor Van Dinteren

Ingrediënten:

Vijgenjam:

  • 300 gram gedroogde vijgen

  • 200 milliliter sterke earl grey thee

  • 100 milliliter rum

  • 1 vanillepeul

  • 300 gram geleisuiker

 Taart:

  • 250 gram roomboter

  • 150 gram bruine suiker

  • 5 eetlepels honing

  • 6 eitjes

  • 4 eetlepels cacao

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

  • 100 gram gedroogde vijgen

  • 100 gram amarena kersen

  • 100 gram bramen

  • 200 gram pure chocolade

  • 200 milliliter slagroom

  • 250 gram mascarpone

  • 1 vanillepeul

  • 2 eetlepels rum

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Begin met het maken van de vijgenjam. Zet 200 milliliter sterke earl grey thee. Roer hier de rum doorheen. Snijd de vijgen in kleine stukken en laat ze een half uur wellen in de thee. Snijd de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit. Roer deze door de vijgen.

Schep het vijgenmengsel met het vocht in een pannetje en roer er met een houten lepel de suiker doorheen. Breng aan de kook en roer 4 minuten goed door. Schep de vijgen in een pot en laat afkoelen.

Laat de boter op kamer temperatuur komen en doe in een aardewerk kom. Klop de boter romig met de suiker en de honing. Blijf kloppen en voeg een voor een de eitjes toe. Zeef het bakmeel en de cacao boven de kom. Giet de kersen af en laat goed uitlekken. Snijd de vijgen in kleine stukjes. Schep voorzichtige de kersen, vijgen en bramen samen met het bakmeel door het beslag.

Vet een taartvorm in met boter en schep het beslag in de vorm. Zet de taart in de oven. Haal de taart na een uur uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.

Breek de chocolade in kleine stukjes. Smelt de chocolade au bain marie boven een pan met met warm water. Schenk de slagroom in een kom. Voeg de mascarpone toe. Snijd de vanillepeul open en schraap met een scherp mesje de vanillezaadjes eruit. Voeg deze toe aan de room en klop de room stijf. Schenk dan de warme chocolade en de whiskey bij de room en laat de room 1 uurtje opstijven in de koeling.

Snijd de taart door de midden. Besmeer de onderste laag met een dikke laag vijgenjam en druppel er wat extra rum overheen. Leg dan voorzichtig de bovenkant op de taart. Besmeer de taart met de chocolade room en versier de taart.

Je kan je taart decoreren met verse vijgen, verse bramen en bloemen van het seizoen. Bij deze taart is wijn erg lekker, kies voor een licht gekoeld glas rode wijn waar toetsen van bramen en zwart fruit in terug te vinden zijn.