Aan tafel met... Ann Van Praet - fototips

Aan tafel met… het thema in onze blogs, waarbij we letterlijk de voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk gesprek met inspirerende persoonlijkheden. Dit keer is onze eigen huisfotografe Ann Van Praet onze gast, want we dachten dat het leuk zou zijn jullie haar beste fototips mee te geven om je eigen creaties en mooie feestelijke tafels te fotograferen.

 

Ann in actie :-)

 

Ann woont op minder dan 2 km van ons atelier. Toen ik in de begindagen van Table in a Box professionele beelden wou van onze realisaties leek het me handig iemand te hebben niet te ver van huis waarmee ik kon samenwerken. Zo kwam onze eerste fotoshoot tot stand.

Ann heeft sindsdien alle Table in a Box collecties prachtig in beeld gebracht en we vonden het dan ook niet meer dan logisch om onze fijne samenwerking eens in de bloemetjes te zetten. Meer nog, het leek me leuk om Ann haar beste fototips met jullie te delen om thuis toe te passen bij het fotograferen van jullie eigen bloemwerk en feestelijke tafels.

Een kersttafel fotoshoot bij 20°C

Foto: Ann Van Praet voor Table in a Box

Als ik aan Ann vraag welke fotoshoot ze zich herinnert als de leukste, dan zegt ze steevast de “Waiting for Santa”. Het was onze allereerste kerstcollectie die we fotografeerden in het natuurgebied Mispeldonk hier vlakbij. Sleuren met tafels & eiken krukjes, kussens en dekens bij 20°C - het was een hele ervaring, maar het resultaat mocht er zijn : een kersttafel bij zonsondergang.

Ik was benieuwd naar Ann’s favoriete foto - maar ze kan moeilijk kiezen. Ze is erg streng voor zichzelf en is pas tevreden als het volledige plaatje klopt: de juiste lichtinval en vooral de emotie van het moment goed kunnen vastleggen. Iedere familie, gezin en kind zijn anders, waardoor ook iedere fotoshoot anders verloopt (soms een beetje op het chaotische af), maar Ann weet zich steeds aan te passen met pure en spontane beelden als resultaat.

Dat is waar Ann Van Praet - Fotografie voor staat. “De berichtjes die ik nadien van klanten krijg wanneer ze me laten weten dat ze blij verrast zijn met het resultaat, daar doe ik het voor” zegt Ann, “mensen gelukkig kunnen maken met beelden, dat is wat ik het liefste doe in mijn job.”

Elke zondag bij de “bon” voor pistolekes

Als ik Ann vraag naar haar favoriete tafelherinnering dan is dat voor haar heel duidelijk. De zondagen bij de “Bon” met pistolets en beleg. Elke zondagnamiddag ging Ann met haar gezin, tantes, nonkels, neefjes en nichtjes pistolets eten bij haar grootmoeder. Al wie zin had kwam en het was steeds een leuk ongedwongen samenzijn. De kinderen hadden geen plaats aan de grote tafel met oranje/witte geruit tafelkleed, die hingen wat rond in de zetel of buiten met de broodjes die de volwassenen voor hen smeerden. Het waren fijne momenten van samenzijn -dat is wat tafelen hoort te zijn.

Zelf nodigt Ann ook graag vrienden en familie uit aan haar gastentafel, maar evengoed schuift ze graag haar voeten onder tafel in een gezellig brasserie. “Voor een geslaagd etentje vind ik voorbereiding essentieel - het menu maken, de wijn kiezen, de lijst met boodschappen - wat kan kook ik de dag voordien (vb. soep of stoofpotjes), op die manier is er meer rust in mijn hoofd tijdens het diner zelf en kan ik ook mee aanschuiven voor de leuke conversaties” zegt Ann.

Beste fototips

We vroegen Ann ook naar haar beste fototips voor het fotograferen van een tafel of bloemstuk. Zo kunnen jullie ook van je eigen realisaties prachtige foto’s maken.

Tip 1 - Licht

Foto: Ann Van Praet

Mensen die veel met Ann samenwerken weten dat licht heel belangrijk voor haar is. Mooi zacht natuurlijk daglicht geeft altijd het beste resultaat. Probeer nooit een flits te gebruiken tenzij binnen in donkere ruimten of ‘s avonds. Steek geen licht bij aan, dat geeft een kunstmatige gele gloed. Met een goede smartphone kom je al een heel eind. Een duur toestel met professionele lens doet natuurlijk wel iets aan een foto, maar licht is de belangrijkste factor.

Hoe capteer je dan best je licht? Fotografeer dicht bij het raam, daar valt het meeste licht binnen. Fotografeer daarentegen niet in volle zon - zonlicht is heel hard en geeft veel schaduwen op je tafel.

Tip 2 - Invalshoek en details

Foto: Ann Van Praet voor Table in a Box

Fotograferen vanuit een niet standaard hoek kan leuke effecten opleveren. Ga dus niet altijd recht boven of recht voor het onderwerp staan, maar ga eens uit kikkerperspectief, of in schuine hoek diagonaal op de tafel staan en neem je onderwerp zo in beeld. Neem altijd veel foto’s, dan zit er zeker een geslaagde tussen. Neem ook eens foto’s van enkele kleine details - altijd leuk om deze te verwerken in een reeks foto’s van je feest. Wij doen het ook systematisch bij elke fotoshoot.


Tip 3 - less is more

Foto: Ann Van Praet voor Table in a Box

Zorg dat er niet tevel andere storende elementen in je beeld staan. Bij een tafel kan dit gaan over vb. flessen water, peper en zout vatjes,.. maar kijk ook goed naar items in de achtergrond. Een rode vaas in een hoekje van de kamer kan een foto van een lichtblauwe tafel helemaal verpesten. Heb dus oog voor je hele foto - ook wat in de achtergrond staat.



Zo, we hopen dat je met deze tips zelf ook aan de slag gaat & bezorg ons zeker je resultaat.

Bedankt Ann, voor het fijne warme gesprek en tot op de volgende fotoshoot!



Op zoek naar een fotografe voor jouw communie of huwelijksfeest?

Neem dan een kijkje op de website van Ann Van Praet en ontdek haar portfolio’s die met veel liefde en veel enthousiasme gemaakt zijn!

Foto: Ann Van Praet