Waarom ik ondernemer geworden ben en nooit meer wil stoppen...

Veel te lang heb ik getwijfeld, veel te lang vastgehouden aan zekerheden en de “gouden kooi” waarin ik beland was na hogere studies en een mooie carrière. Misschien lees jij deze blogpost omdat ook jij twijfelt. Omdat je het vuur binnenin voelt branden, maar de sprong niet durft te wagen, schrik om alles kwijt te raken en angst voor de grote vraag: zal ik succesvol kunnen worden? Daarom wil ik met deze blogpost iets vertellen over ondernemen en wat volgens mij 3 belangrijke pilaren zijn om op te steunen.

“De puzzelstukjes had ik al, maar ik zag zelf niet het grotere geheel”

In de zomer van 2016 zat ik acht weken thuis na een knieoperatie door een skiongeval. “Ik lag in de zetel en kreeg zo veel ideeën om een eigen bedrijf te starten. Ik kon een servettenwebshop openen en iets doen met bloemen, ik hield ervan events te organiseren en tafels decoreren geeft me dan weer veel rust. Teveel ideeën dus,  tot er een business coach was die me vertelde dat al mijn ideeën zich aan, rond of in de buurt van ‘een tafel’ situeerden. En dat was mijn ‘aha’-moment, ik ben alles dan vanuit een breder perspectief gaan bekijken.”

Soms helpt het dat iemand je helpt om de puzzel te leggen. De stukjes had ik al, maar zelf zag ik niet per se het grotere geheel. Nog steeds vandaag laat ik me regelmatig bijstaan door mede-ondernemers die me helpen om terug even die helicopterview op te nemen en te kijken naar het grotere geheel. Zo blijf je trouw aan je missie en visie en dwaal je minder snel af van je echte pad.


Pivoteren moet je leren

“Het all-in-one duurzame decoratiepakket bestond niet op het moment dat we het lanceerden, dus niemand was er naar op zoek… Het heeft dan ook enige tijd gekost om in de markt bekend te worden en te lanceren. We hebben geëxperimenteerd met een verhuurmodel maar dat was complex en een totaal ander business model dus deze piste hebben we achter ons gelaten. Wel doen we nog steeds exclusieve ontwerpen op maat.

Ook door corona moesten we ons model aanpassen - zo evolueerden onze workshops naar creatieve DIY pakketten en online workshops voor bedrijven… zo zie je maar dat je als ondernemer altijd moet blijven pivoteren, en dat vraagt best wat openheid en energie”. Maar uiteindelijk is het dankzij onze bijsturing tijdens corona en de samenwerkingen die daaruit voortvloeien dat we nu DIY pakketten verkopen tot in de uithoeken van Nederland. Hou dus steeds je ogen en oren open naar de markt toe en pas je producten en diensten aan zodat ze nog een betere fit zijn met je klantnoden.

Neem tijd voor reflectie en jezelf

“Een keer per jaar ga ik 2 à 3 dagen in afzondering om strategisch na te denken over de volgende stappen voor Table in a Box. Om even weg te zijn uit de operationele opvolging en bewust na te denken over nieuwe producten, nieuwe marketing acties, hoe we efficiënter kunnen werken, al dat soort zaken waar je anders niet aan toe komt. Plan dit bewust in - ook als je geen ondernemer bent - want ook werken aan jezelf als persoon kan heel rewarding zijn”. Met een groepje ondernemers-vriendinnen proberen we ook 1 X / jaar enkele dagen samen weg te gaan. We wisselen onze ervaringen uit en bereiden enkele vragen voor waar we mee “zitten”. Er is een luisterend oor, advies vanuit andere perspectieven - kortom - erg inspirerende zaken waarmee je aan de slag kan. Heb je zelf een zaak? Omring je dan met mede-ondernemers waarvan je voelt dat het klikt op persoonlijk vlak en waar je iets van kan leren. Je zal er veel energie uithalen.

Er is geen doel zonder plan

Ik had je 3 pilaren beloofd die volgens mij nodig zijn om een succesvol ondernemer te worden.

  • Zoek de puzzelstukjes en breng ze samen tot een geheel dat diep in jouw kern geworteld ligt alleen zo zal je de energie vinden om ervoor te blijven gaan

  • Pivoteer je model om een echte oplossing te zoeken voor jouw klantennood

  • Maak tijd voor reflectie over je zaak en jezelf zodat beiden in balans blijven, anders heeft je project op lange termijn geen kans van slagen

Maar het belangrijkste element van allemaal is om het concreet te maken met een realistisch plan en dit voor jezelf ook op te volgen. Ik gebruik hiervoor een Purpuz jaarkalender/planner die me elke maand doet stilstaan bij welke doelen ik wil verwezenlijken en welke ik effectief gehaald heb. Misschien is het ook iets voor jou?

Ondernemer zijn geeft me de vrijheid om wat me drijft als persoon te delen met de wereld, “make it a better place”, met mijn energie en mijn talenten. Het is een reis die je aangaat met potentiele klant, met je personeel maar ook een stuk met jezelf. De persoonlijke ervaringen en groei die ik ervaar met alle mensen waar ik elke dag mee mag samenwerken binnen Table in a Box - van onze klanten tot onze medewekers - dat is de reden waarom het voor mij nooit meer zal overgaan…