Aan tafel met... Yara Al-Adib

Aan tafel met… een nieuw thema in onze blogs, waarbij we letterlijk de voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk interview met iemand die net zoals ik, iets heeft met tafelen. En dat schept natuurlijk direct een band.

Voor onze eerste blog koos ik Yara. Ik leerde haar in december kennen via gemeenschappelijke kennis-onderneemsters en was meteen onder de indruk van haar verhaal. Dat is dan ook de reden waarom ik jullie allen wil laten kennis maken met haar concept.

49643190_430955540774545_123482474423517184_o.jpg

Yara verhuisde 4 jaar geleden naar België nadat ze afstudeerde in Milaan. Ze starte (zoals ik lang geleden ;-) in de consultancy bij Deloitte te Antwerpen, maar door haar gemis van de Syrische keuken besliste het lot anders over haar carriëre.

Hoe is “From Syria with Love” ontstaan? 

Yara: “Toen ik naar Antwerpen verhuisde miste ik de Syrische keuken. Ik was verbaasd in zo’n internationale stad eigenlijk geen Midden-Oosterse keuken te vinden. Het alternatief dat er het dichtst bij in de buurt kwam was Turks, maar deze keuken was te vleesgericht en omdat ik ben nogal een gezondheidsfreak ben miste ik groenten. Zo begon een zaadje te kiemen in mijn hoofd…

Ik kon zelf ook wel koken, maar was een andere richting ingeslagen met mijn studies, daarom deed ik onderzoek naar concepten waar huisvrouwen samen werken in coöperatieven. Het concept groeide stilaan in mijn hoofd, maar daar bleef het voorlopig bij. Tot op een dag er een opportuniteit kwam om te cateren in een foodstalletje in Antwerpen. Het concept was er wel, maar ik had nog geen chefs, die zocht ik in allerijl bij elkaar en zo begon het. Het was een groot succes, de sfeer was fantastisch, mensen belden me, vroegen visitekaartjes. De dag erna maakte ik een facebookpagina, stonden we in de kranten. 6 maanden later gaf ik mijn job bij Deloitte op en startten we onze catering service From Syria with Love.

2 jaar lang kookten we in onze eigen keuken, maar sinds 2018 hebben we ons eigen pand in Borgerhout waar we ook take-away doen, workshops geven,…het groeide allemaal zo snel”

Wat drijft jou als onderneemster?

Yara: “Ik vind de voldoening elke dag bij de vrouwen met wie ik werk. Hoe dit project hun leven beïnvloedt, hoe het hen terug zoveel vertrouwen geeft en zin om iets te kunnen verwezenlijken. Hoe ik ze zie groeien over de jaren, dat voelt echt fantastisch.”

Wat is jouw leukste herinnering aan “tafelen”?

Yara:”Waar ik ontzettend van hou is de warmte en gezellige babbels als ik samenkom met familie en vrienden. En ja, ook het gekibbel over eten, want arabische mensen zijn kieskeurig als het op eten aankomt. Zowel de gastvrouw die haar gasten wil imponeren met een hoeveelheid aan prachtig gedecoreerde schotels als de kids of man die altijd wel iets te zeggen hebben over het eten”. lacht. “En we overeten ons altijd”

“Mijn lievelingsgerecht is Mulukhiyeh, dat wordt gemaakt van pulled kip, rijst en een saus van de gestoofde spinazieachtige blaadjes - als ik eraan denk dan komt het speeksel me al in de mond. We maken het soms klaar in het restaurant, dan moet je maar eens komen hé Katrien”.

Hoe belangrijk is tafelen in het midden-oosten?

Yara:“In Damascus (Syrië) is tafelen heel belangrijk, niet alleen op feestdagen. Zo worden voor etentjes 2 hoofdgerechten, 2 salades en verschillende dipsauzen die prachtig zijn gedecoreerd tegelijk op tafel gezet. Voor de doordeweekse maaltijden is het altijd slow-cooking - geen spaghetti of andere dingen die snel klaar zijn- zelfs werkende vrouwen nemen er hun tijd voor en als ze die niet hebben, dan bereiden ze het reeds de avond voordien. In dat opzicht lijken we erg op de Italianen.”

Wordt er veel aandacht besteed aan tafelstyling?

Yara:” Best wel, al is de tafeldecoratie anders dan hier. De tafelkleden zijn prachtig geborduurd in felle kleuren. Hoe rijker de familie, hoe rijkelijker ook het servies en glaswerk is - maar vooral ook de mooie afwerking/decoratie van de gerechten is belangrijk. Het zijn echt pareltjes die op tafel komen - als de tafel dan zo volstaat is het een prachtig zicht”.

En nu zitten we in Mechelen, samen aan tafel, in je nieuwste initiatief MinAlbi.

Yara:” Ons concept blijft groeien, we kregen de kans om samen met de stad Mechelen gedurende 3 maanden dit pop-up restaurant uit te baten. Voor ons is het een test om na de catering nu ook een echt restaurant op te starten en ook Mechelen te leren kennen als stad.”

 Van dinsdag tem vrijdag kan je heerlijk aanschuiven bij MinAlbi op de Korenmarkt 17 voor een 4 gangenlunch tussen 12 en 14h voor slechts 15 EUR! Getest en goed bevonden :-)

Maar waar ik echt fan van ben zijn de mezze-avonden en brunches - je zal er mij zeker terugvinden de komende weken met mijn gezin om de kids zo te introduceren in deze heerlijke keuken en warme gastvrijheid van Yara en haar team.

Allen daarheen!!

 
Katrien SterckxComment