Waarom thee in plaats van wijn?

DPG Wonen Landelijke stijl met fotografe Sarah Van Hove

Ik ben gefascineerd door geuren en smaken - ik groeide op met thee!
— Kristin van Eetvelt

Enkele weken geleden gingen we langs bij culinair theesommelier Kristin van Eetvelt. Ze vertelde ons dat ze is opgegroeid met thee. Acht jaar geleden, na jaren hard werken en veel combineren zocht ze wat meer rust en gezelligheid, en vond ze een passie in … thee.

Kristin heeft zichzelf geschoold en verdiept in alles wat met thee te maken heeft. De verschillende soorten thee, thee bereiden, thee schenken én vooral thee matchen met een gerecht.

De verschillende soorten thee combineren met gerechten

Er zijn zes verschillende soorten thee en deze kunnen elk heel specifiek bij een gerecht worden geplaatst.

  • Witte thee - heel delicaat en subtiel van geur en smaak. Deze thee kan je eigenlijk bij weinig gerechten plaatsen omdat het zo delicaat is van smaak. Een goede match voor deze thee is bijvoorbeeld een bolletje mozarella kaas.

  • Groene thee - dit is een lente thee, een verfrissende thee. Het is een thee die goed past bij vis en groentegerechten. Denk maar aan kabeljouw met spinazie of een verse salade met gerookte zalm en advocado.

  • Gele thee - deze heeft een subtiele zoete smaak en is vrij zeldzaam. Hierbij eet je best een stukje vette vis.

  • Oolong – is een semi-geoxideerde thee: groene oolong (10-50% geoxideerd) is eveneens een lente thee die sterk aanleunt bij groene thee maar eerder bloemig van geur. Plaats deze thee bij sushi of een pasta met zeevruchten - zwarte oolong (55-85%geoxideerd) is een thee die robuster is qua smaak. Als je hier een gerecht bijplaatst denken we aan een ovenschotel of een stoofpot.

  • Zwarte thee - deze thee is afgebakken aan hoge temperatuur waardoor er een karamelisatie in het blad heeft plaats gevonden. Deze thee plaats je dus bij gerechten die gekarameliseerd zijn, beter bekend als gerechten met een korstje zoals gebakken vlees of -witloof met kaas en hesp.

  • Pu erh - dit is een vintage thee en kan je vergelijken met een oude kaas of oude wijn. Door de loop van de jaren wordt de smaak heel aards. Gerechten die hier perfect bij passen zijn gerechten met volle grond groenten zoals pastinaak, knolselder en aardpeer. Kristin houdt van een oude  Pu erh  bij een risotto met boschampigons en truffel - heerlijk!

DPG Wonen Landelijke stijl met fotografe Sarah Van Hove

Kan je thee vergelijken met wijn?

Witte thee is de champagne onder de thee. Drink witte thee voor de maaltijd als een verfijnde aperitief of tussen de gerechten door.  Groene thee drink je vaak bij dezelfde gerechten waar je witte wijn bij zou serveren. Zwarte thee, met zijn stevigere smaak, past juist bij gerechten waar je traditioneel rode wijn bij zou drinken.

Kristin vertelde me dat ze altijd haar thee schenkt in een glas op voet, dat vergroot de beleving!

Waarom thee in de plaats van wijn?

Thee proeverij met fotografe Sarah Van Hove

Thee kan dezelfde sensatie geven als wijn. Neem bijvoorbeeld een Oolong Oriental Beauty uit Taiwan, deze heeft een delicaat zoete smaak met de geur van honing en gestoofde pruim. Je kan de thee vergelijken met een Merlot, medium body, zachte tanines en veel fruit.

Hét grote verschil is dat wijn koud wordt gedronken en thee, bij Kristin, warm, en dat heeft zijn voordeel want een slok warme thee veegt het gehemelte schoon en laat ons toe om elke hap te proeven alsof het de eerste is. Bovendien verlengt de warmte van de thee de smaak.

Heb je nog niet genoeg gekregen van thee? Dan kan je altijd een workshop volgen bij Kristin om je meer te verdiepen in de cuinaire theewereld. Bekijk haar website hier.