Recepten voor je paaslunch met bijhorende playlist

Easter- Follow the bunny, he has the chocolate!

Daar is de lente! Daar is de zon! En ja, daar staat ook de paashaas al om het hoekje te loeren. Maar voor we de eitjes verstoppen gaan we eerst koken en de tafel dekken. Haal dus de lente in huis met onze all-in-one-box ‘Poule & Plumes’, en vier een stijlvol lente- en paasdiner in eigen huis.

Maar omdat een geslaagd samenzijn met familie natuurlijk verder gaat dan paastafel decoratie alleen, geven we je bij deze blog graag inspiratie voor een heerlijk, bijpassend paasmenu!

Op 9 april kunnen we al heerlijke asperges serveren. Asperges koken is niet zo moeilijk als je denkt. Er bestaan speciale kookpotten waarin de asperges rechtop kunnen staan, maar moet een gewone kookpot gaat het ook prima. Je vindt tientallen blogs met evenveel verschillende technieken. Maar ik maak het allemaal zo moeilijk niet.

  1. Schil de asperges met een aardappelschiller en zorg ervoor dat je van de kopjes af blijft. Deze zijn zacht en als je ze schilt neem je het lekkerste net weg.

  2. Breek of snij het achterste deel af (ca. 3 cm).

  3. Leg de asperges in een grote pot met gezouten water. De pot moet groter dan de asperges zijn zodat ze kunnen “liggen” en niet tegen de kanten staan.

  4. Breng ze aan de kook en laat ze 3 tot 4 minuten koken.

  5. Haal de pan van het vuur en laat ze 15 tot 20 minuten met gesloten deksel staan. Ze zijn gaar als je het uiteinde (niet het kopje) tussen duim en wijsvinger kan indrukken zonder dat het afbreekt.

Persoonlijk vind ik asperges het lekkerst als ze nog “beetgaar” zijn en niet te plat, maar uiteindelijk kies jij hoe ver je ze laat gaan. Het is een beetje uittesten als je het voor de eerste keer doet.

Voorgerecht: Asperges met zalm en een lekker sausje

Dit eten wij standaard 1 keer per week in het aspergeseizoen.

Gestoomde asperges met gebakken of gerookte zalm en een lichte saus met griekse yogurt en mosterd. Je kan er eventueel nog gekookte/gestoomde krieltjes bijdoen als je graag van een aardappeltje houd

Kook of stoom je asperges zoals boven beschreven. Versnipper enkele plakjes gerookte zalm erop en werk af met de saus. Hiervoor klop je 3 lepels griekse yogourt los met 1 lepel mayonaise, een koffielepeltje mosterd en wat kookvocht van de asperges. Werk af met peper en zout et voilà een lekkere lichte dressing die er perfect bij past.

Hoofdgerecht: Vogelnestjes van kwarteleitjes met tomatensaus en puree

Weer een klassiek gerecht… Vogelnestjes maar dan chiquer want we werken met kwarteleitjes. Mini-vogelnestjes. Door de kwarteleitjes te gebruiken, kunnen we de balletjes kleiner rollen.

Graag deel ik met jullie dit lekkere receptje van mijn favoriete kok Jeroen Meus - dagelijkse kost. Het volledige recept vind je hier.

Dessert: Chocolade tiramisu

NIET ZO’N KLASSIEKE TIRAMISU, MAAR WEL MET CHOCOLADE

Maak de tiramisu al een dag op voorhand, dan smaakt hij het lekkerst - tip - je kan er chocolade eieren mee vullen.



Ingrediënten voor 6 personen

  • 250 gram mascarpone

  • 80 gram fijne kristalsuiker

  • 100 gram slagroom

  • 80 gram melkchocolade grof gehakt

  • 3 eieren

  • 1 glaasje koffie

  • +- 20 lange vingers

  • Cacaopoeder voor de afwerking

Instructies

  1. Maak een tasje koffie en laat afkoelen.

  2. Doe de room in een pannetje en breng tot net onder het kookpunt. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Roer met een spatel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat afkoelen.

  3. Mix in een kom de mascarpone met de suiker voor 2 minuten.

  4. Scheid ondertussen de eieren. Doe de eigelen bij de mascarpone, de eiwitten in een andere kom.

  5. Klop het eiwit stijf.

  6. Mix de eigelen onder het mascarponemengsel. Voeg dan de afgekoelde chocolade toe en meng tot een glad beslag.

  7. Neem dan een spatel en meng voorzichtig het eiwit onder de vulling zodat deze mooi luchtig blijft.

  8. Neem een grote serveerschaal klaar of 6 individuele glaasjes.

  9. Sop de koekjes heel even in koffie en verdeel ze over de glaasjes of schaal. Schep er dan wat van de luchtige vulling over en doe er eventueel een dun laagje cacaopoeder over. Herhaal tot alles op is. Zet in de koelkast minimaal voor 4 uur (liefst een nachtje).

  10. Serveer met wat extra cacaopoeder bovenop of wat geraspte chocolade.

Playlist: Poule & Plumes

Dé gezelligste zondag van het jaar, PASEN!  Daarom delen we graag met jullie onze Spotify playlist “Poule & Plumes”. Met deze zachte sfeermuziek maak je elke activiteit gezellig. Laat je (klein)kinderen door huis dwalen op zoek naar paaseitjes op het nummer ‘Wonder’ van Arelius, sluit de paasbrunch af met het nummer ‘fin de l’eté’ van Falerina Paquet of neem zelf de tijd om van deze gezellige playlist te genieten.

Table in a box stelde zorgvuldig dé playlist samen die jullie in een fijne lentestemming brengt. Met 28 vrolijke nummers is hij goed voor meer dan één uur muziek.

Geniet van onze playlist! Je vindt hem hier.