❤️DIY Valentijn❤️

Wil je graag je geliefde op Valentijnsdag verrassen met een romantisch Valentijnsmenu bij kaarslicht?

Bij elk van onze tafeldecoratie boxen maken we een bijpassend menu en dat is met onze Valentijns boxen niet anders; integendeel - want wat gaat er boven een met liefde gekookt diner aan je eigen mooi versierde eettafel. We mogen dan geen titel van chef-kok dragen, we inspireren je graag met receptjes die we zelf hebben uitgezocht én uitgetest.

Vandaag brengen we je romantische gerechten om samen of als verrassing voor je liefste te koken.

Voorgerecht: Zalmtartaar met waterkers

Dit is een van mijn favoriete voorgerechten. Een receptje van Jeroen Meus. Frisse zuren (zoals onze vriend Sergio zou zeggen) aan het begin van de maaltijd om je appetijt op te wekken, een aziatische toets dankzij de daikon en … mierikswortel - een natuurlijk afrodisiacum. Mag op Valentijn toch? En zeker thuis ;-)

Ontdek het volledige recept hier.

PS: De tafelversiering op de foto is onze Fall in Love Box :-)

Hoofdgerecht: stoofpotje van varkenswangetjes

Het lievelingsrecept van mijn man, naar een creatie van mijn schoonmoeder - want varkenswangetjes zijn het beste stukje van het varken. Dit stoofpotje maak je vooraf en serveer je met bijvoorbeeld gestoofde worteltjes of een witloofsalade en gebakken aardappeltjes of een gratin uit de oven.

Ingrediënten:

  • varkenswangetjes - reken per volwassene 2 à 3 wangetjes (recept voor 1kg) - bestel bij je slager of supermarkt

  • 6 wortelen - schillen en in schijfjes snijden

  • koffielepel geraspte gember

  • 1,5 fles kriekbier

  • 3 kleine ajuinen - in kleine blokjes snijden

  • 2 tenen look - persen

  • 1 soeplepel bloem

  • 1 koffielepel bruine suiker

  • 1 soeplepel wijnazijn

  • 1 mespunt “4 kruidenmengeling”

  • 1 mespunt kaneel

  • Laurier en tijm

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 175°C

  2. Stoof de ajuin en look in wat boter/olie tot ze glazig zijn, voeg wortelschijfjes toe en laat sudderen, voeg een soeplepel bloem toe (dient op straks de saus te binden)

  3. Bak de varkenswangen in boter en olijfolie met zout en peper. Laat het kriekbier aan de kook komen.

  4. Doe alle bovenstaande zaken in een grote stoofpot (vb. creuset, staub,…) en voeg de resterende ingredienten toe.

  5. Laat 45 min in oven stoven mijn 170°C en daarna nogmaals 45 min op 150°C

Dessert: crumble van peren en zwarte chocolade

Ik testte dit recept uit als klein dessertje voor de tafeldecoratie en bloemschikworkshops bij Hortense Happy Moments. De reacties van de 20 dames zei genoeg! Eentje dus dat ik ook met veel plezier met jullie deel. De combinatie van peer, kaneel en zwarte chocolade smaakt hemels. Eventueel kan je de kaneel ook vervangen door een beetje geraspte gember als je het graag wat meer spicy hebt.

Je maakt de crumble vooraf (kan zelfs de dag voordien) & zet hem weg op een koele plaats tot je hem afbakt. Voor je timing, let er wel op dat hij een half uurtje nodig heeft op 180°C. Nog een bolletje ijs erbij kan, maar hoeft zeker niet. Een perfecte afsluiter voor jouw romantische avond.

Ontdek het volledige recept van Libelle Lekker hier.

Digestief: mandarinello - het zusje van limoncello

Onze stagiaire Justine teste het vorig jaar zelf uit bij valentijn en was heel tevreden van het resultaat.

Bereidingstijd: Ongeveer 1 uur + 10 dagen wachttijd

Ingrediënten voor ongeveer 2,5 liter likeur:

  • 1 liter 95% alcohol

  • 12-15 biologische/onbespoten mandarijnen

  • 1 liter water

  • 800 gram fijne kristalsuiker

Extra nodig:

  • 1 grote (weck)pot met deksel

  • 1 koffiefilter

  • Zeef

  • Flessen om de mandarinetto in te bewaren

Bereiding:

  1. Schil de mandarijnen zo dun mogelijk. Zorg dat er zo min mogelijk wit aan de schilletjes blijft zitten. Het wit geeft de likeur een bittere smaak. Je kunt dit doen met een dunschiller of een heel scherp mes

  2. Doe de schilletjes in een grote pot samen met de alcohol

  3. Doe een deksel op de pot en laat deze koel en donker 10 dagen staan. Schud om de 2 dagen even met de pot. *Je gebruikt voor dit recept alleen de schil van de mandarijn. De rest van de vrucht kun voor iets anders gebruiken 

  4. Na 10 dagen kun je aan de slag met de suikersiroop

  5. Breng 1 liter water aan de kook

  6. Zet het vuur uit en roer de suiker erdoor

  7. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost en laat afkolen

  8. Zeef de mandarijnschillen uit de alcohol

  9. Giet de suikersiroop bij de alcohol

  10. Schenk de mandarinetto in flessen en bewaar deze op een koele plek

    TIP: Als je de likeur minimaal een maand laat staan wordt de smaak beter. Enjoy!

Resultaat Justine

Nog leuke deco nodig voor je dineetje? Shop dan hier jouw all-in-one boxen!