Aan tafel met... Peter De Clercq

Aan tafel met… het thema in onze blogs, waarbij we letterlijk de voeten onder tafel schuiven voor een heerlijk gesprek met inspirerende persoonlijkheden. En met de zomermaanden voor de deur snijden we vandaag het thema BBQ aan met Peter De Clercq, wereldkampioen BBQ in 2003, chef-kok van Restaurant Elckerlijc, auteur van bestseller kookboeken en momenteel te zien in het progamma Grillmasters op Vier.

 
Foto: Vier.be

Foto: Vier.be

 

Ik bel Peter op vrijdagvoormiddag, hij zit in de wagen, ik aan mijn tuintafel in het zonnetje - het begin van een ontspannen authentiek gesprek waaruit ik alvast kan vaststellen dat Peter een levensgenieter en foodie is die houdt van lekkere basics.

VOORBESTEMD

Peter’s passie voor BBQ, gaat terug tot in zijn tienerjeugd. "Toen ik 14 jaar was werkte ik tijdens het weekend bij een slager in Knokke en ik deed mee de BBQ’s op voetbaltoernooien. Omdat ik voelde dat het mijn ding was besloot ik koksschool te volgen naast mijn slagersopleiding, maar al snel voelde ik dat vlees op het vuur me meer lag dan het kook-gedeelte”. “Op mijn 19e leerde ik mijn vrouw kennen. Haar vader werkte in de vleessector en was net zoals ik bezeten van BBQ - ik heb nog goed het beeld voor ogen hoe hij grote rosbiefs op het grote ingebouwde vuur legde”. “Zo kwam het, dat we elkaar vonden en ik na mijn legerdienst, met mijn schoonvader het ouderlijke huis ombouwde tot Elckerlijc, ons restaurant waar ik nu al meer dan 30 jaar achter het vuur sta.”

WARMTE EN EMOTIE

Als ik Peter vraag naar zijn mooiste tafelherinneringen, dan wordt het even stil. Elk tafelmoment blijft Peter bij. Hij geniet graag van barbecue-avonden met vrienden waar hij steevast mee achter het vuur staat. Maar die ene zomeravond in 2018, waar hij zo hartelijk ontvangen werd en de warmte voelde bij mensen die hij nog maar net kende, is hem bijgebleven. Ook een diner bij zijn goede vriend Piet Huysentruyt in Likoké is vermeldenswaardig, omdat daar voor het eerst bij het proeven van een krabbereiding een traan over zijn wang rolde, met de nodige knipoog van Piet die hem er nog steeds op aanspreekt.

TERUG NAAR DE BASIS

30 jaar in de barbecue wereld - dat zijn ook trends die komen en gaan dacht ik zo. Wat zijn de gerechten die we vandaag moeten koken om in te zijn? “Na al die jaren ontdek ik nog steeds nieuwe dingen en leer ik bij - dat blijft me boeien. Neem nu ons programma “Grillmasters” - telkens komen kandidaten met nieuwe originele technieken die ik zelf nog niet ken.” Welke trends zie je dan in het programma? “Terug naar de basis, oeroude technieken van garen boven open vuur, maar ook het garen in het vuur/kolen.” “Eigenlijk terug naar de oorsprong van koken in de brede zin van het woord - een basis die over culturen heen wereldwijd dezelfde is.”

Vaak zijn nieuwe recepten en technieken zo eenvoudig, dat je er zelf niet aan denkt. “In onze workshops barbecue doen we naast de klassiekers ook enkele nieuwe technieken aan. Ze zijn zo eenvoudig dat je er zelfs soms geen recept voor kan schrijven. Maar mensen durven er niet aan beginnen omdat ze het niet vertrouwen. Eens ze het dan geprobeerd hebben zijn ze verkocht en kunnen ze er anderen mee verrassen. Dat is waarom we het boek “Grillmasters” uitgebracht hebben. Om mensen te laten kennismaken met deze eenvoudige, maar heerlijke barbecue technieken.

PETER, DE CHEF-MANAGER

Als bekende barbecue-chef en meer dan 30 jaar chef-kok in zijn eigen restaurant staat Peter veel achter het “vuur” - ook heel letterlijk te nemen. Nodigt hij dan graag zelf nog vrienden uit in zijn vrije tijd? “Op mijn appartement mis ik een tuin en barbecue waardoor ik graag uit eten ga. Daarnaast heb ik ook het geluk dat vele vrienden mij uitnodigen en dan spring ik steevast mee achter het vuur. Want met de jaren ben ik van chef-kok meer naar chef-manager gegaan. De kinderen nemen stilaan de fakkel over in het restaurant en ik heb vele nevenactiviteiten, maar daardoor mis ik het bakken zelf soms.”

En als je dan zelf achter het vuur mag staan en je lievelingskost klaarmaken? Wat schaft dan de pot? “Mij kan je het meest plezieren met een lekkere cote-à-los, of zelfs 2 of 3 stukken om naast elkaar te proeven. Een beetje gegrilde groentjes erbij, meer moet dat niet zijn.”“Het is geen toeval dat er op de kaart van het restaurant meer dan 25 soorten vlees staan (lacht)”. En als voorgerecht? “Een half gegrild kreeftje met een salade van zelfgekweekte groentjes”.

Het water komt me al in de mond - een ding staat vast, wij gaan deze week alvast een avondje barbecuen.

Bedankt Peter, voor het fijne gesprek!

9789401458597.jpg

Geïnspireerd en aan het watertanden?

Bestel dan Peter’s nieuwe boek met 10% korting hier en gebruik de code “grillbox” bij uitchecken. De kortingscode is enkel geldig via de webshop van Lannoo tot en met 30.09.2019.