Lekkere gerechtjes voor Pasen

Nieuwe+collectie-79.jpg
Pasen - dat is eitjes rapen in de tuin bij oma & opa, een heerlijke bruch en een berg chocolade die in verrassend snel verdwijnt!!
— Katrien Sterckx

Met onze  paasbox hoef jij niet meer na te denken over de tafelversiering voor jouw paasontbijt, lunch of brunch. Maar omdat een geslaagd samenzijn met familie natuurlijk verder gaat dan paastafel decoratie alleen, geven we je bij deze box graag inspiratie voor een heerlijk, bijpassend paasmenu!

Omdat Pasen dit jaar zo laat op het jaar valt kunnen we jullie vanaf 5 april ook reeds heerlijke asperges serveren. Asperges koken is niet zo moeilijk als je denkt. Er bestaan speciale kookpotten waarin de asperges rechtop kunnen staan, maar moet een gewone kookpot gaat het ook prima. Je vindt tientallen blogs met evenveel verschillende technieken. Maar ik maak het allemaal zo moeilijk niet.

waldemar-brandt-1443361-unsplash.jpg
  1. Schil de asperges met een aardappelschiller en zorg ervoor dat je van de kopjes af blijft. Deze zijn zacht en als je ze schilt neem je het lekkerste net weg.

  2. Breek of snij het achterste deel af (ca. 3 cm).

  3. Leg de asperges in een grote pot met gezouten water. De pot moet groter dan de asperges zijn zodat ze kunnen “liggen” en niet tegen de kanten staan.

  4. Breng ze aan de kook en laat ze 3 tot 4 minuten koken.

  5. Haal de pan van het vuur en laat ze 15 tot 20 minuten met gesloten deksel staan. Ze zijn gaar als je het uiteinde (niet het kopje) tussen duim en wijsvinger kan indrukken zonder dat het afbreekt.

Persoonlijk vind ik asperges het lekkerst als ze nog “beetgaar” zijn en niet te plat, maar uiteindelijk kies jij hoe ver je ze laat gaan. Het is een beetje uittesten als je het voor de eerste keer doet.

Voorgerecht/Hoofgerecht: Asperges met zalm en een lekker sausje

bron: aspergekoken.info

bron: aspergekoken.info

Dit eten wij standaard 1 keer per week in het aspergeseizoen.

Gestoomde asperges met gebakken of gerookte zalm en een lichte saus met griekse yogurt en mosterd. Je kan er eventueel nog gekookte/gestoomde krieltjes bijdoen als je graag van een aardappeltje houd

Kook of stoom je asperges zoals boven beschreven. Versnipper enkele plakjes gerookte zalm erop en werk af met de saus. Hiervoor klop je 3 lepels griekse yogourt los met 1 lepel mayonaise, een koffielepeltje mosterd en wat kookvocht van de asperges. Werk af met peper en zout et voilà een lekkere lichte dressing die er perfect bij past.

Hoofdgerecht: Lamsragout met curry en rijst

Misschien een tikkeltje minder klassiek, maar lamsvlees staat wel traditioneel op het paasmenu. Een ragout kan je makkelijk vooraf maken en zo geniet jij meer mee aan jouw mooi gedekte paastafel. Deze versie met de kokosmelk is niet hoe we het gewoon zijn, maar net daarom verrassend.

Graag deel ik met jullie dit lekkere receptje van mijn vriend Johan Segers van het Fornuis in Antwerpen. Het volledige recept vind je hier.

Dessert: Gevulde paaseieren

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Wie aan Pasen denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk aan eieren.

Vorig jaar teste ik dit concept in onze workshops, en het was een groot succes! Het idee is eenvoudig: gebruik een hol paasei als recipient voor een lekker dessertje. Denk aan chocolademousse, kaastaart, tiramisu, misschien wel een ijsje? Je kan het zo gek niet bedenken én je gasten zullen versteld staan van je originele idee. Sommigen eten gewoon het hele ei mee op (het is ervoor gemaakt natuurlijk)

Perfect mogelijk om dit vooraf te maken, maar let er wel op dat als je het gerecht koel bewaart, de chocolade in de koelkast kan vochtig worden. Echter, toen ik dit vorig jaar maakte viel het best wel mee hoor.

 

Nog één weekje en dan is het alvast paasvakantie voor de kids - misschien testen zij graag alvast het dessert eens uit vooraf ;-) Hopelijk hebben we jullie opnieuw kunnen inspireren met deze leuke gemakkelijke receptjes om tijdens het Paasweekend lekker samen in de keuken te kruipen met de familie!